Terug

Grote behoefte aan online zelfzorg met ondersteuning

23-4-2015

TILBURG - De behoefte om met een online gezondheidsprogramma aan de eigen gezondheid te werken, is groot onder mensen met diabetes. Maar liefst 73 procent van de diabetespatiënten is gemotiveerd om zo’n programma te gebruiken. Dat blijkt uit het vervolgonderzoek Diabetes en Zelfzorg van Medicinfo.

Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat 70 procent van de mensen met diabetes gebruik zou maken van een online programma waarmee ze actief aan hun gezondheid kunnen werken. Ook geeft 75 procent van de respondenten aan graag ondersteuning van professionals te krijgen wanneer zij moeite hebben om aan hun doel te blijven werken.

Online zelfzorg groeit

Steeds meer mensen met een chronische aandoening werken met een online gezondheidsprogramma aan hun eigen gezondheid. Een groot aantal mensen doet dat echter nog steeds niet.

In de regio Eindhoven is het via de meeste huisartsen al mogelijk om gebruik te maken van Mijn GezondheidsPlatform (MGP), het online zelfzorgprogramma van Medicinfo. Bij de betrokken zorggroepen gebruikt binnenkort een vijfde van de mensen met een chronische aandoening MGP.

Blended care

Medicinfo doet al jaren onderzoek naar de motivatie van mensen die een online gezondheidsprogramma volgen. Daaruit blijkt dat 10 tot 30 procent van de mensen die zonder ondersteuning een online gezondheidsprogramma volgen, het gehele traject volhoudt. Wanneer mensen het online gezondheidsprogramma gebruiken en daarbij telefonisch ondersteund worden, stijgt het percentage volhouders naar 50 tot 60 procent.

Het meest effectief is echter de zogenaamde blended care. Hierbij wordt het online gezondheidsprogramma aangevuld met telefonische ondersteuning. En daarnaast hebben de patiënten face-to-face-contact met zorgverleners. Deze combinatie maakt dat tot wel 90 procent van de patiënten online zelfzorg blijft volhouden. Mijn GezondheidsPlatform in de huisartsenpraktijk is een voorbeeld van zo’n blended care online gezondheidsprogramma.

Zelf aan de slag?

Hebt u een chronische aandoening en wilt u zelf ook online aan uw gezondheid werken? Neem dan contact op met de praktijkondersteuner van uw huisarts (POH) en vraag naar de mogelijkheden om MGP te gebruiken!

Terug naar boven